A Timeless But Characterful Federation Bungalow Replace

Studio Prineas’ latest undertaking, ‘Bona Vista’, is a restored and prolonged Federation bungalow in Sydney, mixing timeless and characterful design. 

The Haberfield property (seven kilometres west of Sydney’s CBD) not too long ago included charming however not fairly acceptable particulars for contemporary dwelling. Amongst them – a candy stitching room with an affixed classic Singer stitching machine, and a number of other built-in parts. The plan was to protect as a lot of the house as attainable, then add an extension aligned with the general character. 

Authentic rooms had been largely left intact, aside from updates to circulation paths and the ceiling. ‘Over time, the ceilings had suffered water injury, which required substitute, however we did this faithfully, repeating the unique element,’ explains Eva-Marie Prineas, principal of Studio Prineas. 

New to the house is a pavilion containing the up to date open-plan area – a stark distinction to the unique flooring plan. ‘Even the kitchen was in a segregated room [before]’ says Eva-Marie.  ‘As this addition is extra up to date in its detailing, we made the choice to separate it from the unique home by a drop in stage and inner stair.’

In step with strict heritage restrictions, the identical roof profile of the unique dwelling was embraced, whereas introducing an unconventional inner ceiling line. The result’s a stunning and memorable quantity, articulated by partially obscured skylights filtering pure mild.

For the fabric palette, Studio Prineas had been impressed by the house’s current terrazzo thresholds and vitrified hearth tiles. Purple stack bond brick kinds a sturdy datum that grounds the open dwelling areas, complemented by heat pure stone, Tasmanian oak and rattan joinery. 

Eva-Marie says the finished house is as a lot concerning the components restored, as it’s concerning the components created. ‘The house we restored is one which encourages and conjures up a life well-lived, and it’s on this manner that our modifications and additions have improved what was already there.’ 

Source link