Looking at images of this project, you probably wouldn’t guess its former life as a grand Victorian home, or that it was most recently functioning as a bed and breakfast, but that’s the beauty of Carter Williamson’s design. 

Prior to its recent transformation, this residence had been given a late 2000s renovation with lockable rooms, causing a disconnect in the floor plan. The architect’s brief was simple – turn a building of disparate rooms into a cohesive, family home. ‘The clients didn’t want any additional footprint added to the house, they simply wanted the existing floor plan of the house to better function for their family’s needs,’ says Shaun Carter, principal at Carter Williamson.

The architects’ response was to rationalise the floor plan, and bring back the historical grandeur of a magnificent Victorian terrace, in a contemporary manner. ‘We were inspired by the High Victorian Period – an exposition of colour, ornamentation and detail. This became the basis of our approach,’ explains Julie Niass, associate and interiors at Carter Williamson.

Many of this home’s standout elements are the result of a robust working relationship between client and architect, which encouraged the owners to push the boundaries. For example, in a modern take on period ornamentation, an earthy, pale pink colour (Dulux’s Kangaroo Punch) was selected for the dining portion of the kitchen walls. ‘We presented the pink colour early on which the clients loved, but always said they didn’t think it was a colour for their home… It wasn’t until we went through the process of painting the front two rooms of the house, 10 paint sample tins and a repaint later, that we felt well equipped in selecting paint colours,’ says Julie. ‘When we then had to select the final colour for the dining wall, the tiles, splash back and joinery were in, and the right colour became obvious to us all and we got it in the first go.’ 

Another detail the clients were initially hesitant about is the curved kitchen joinery that ‘hugs’ the dining table. ‘Our clients initially rejected the idea. While they liked it, they were more concerned with achieving maximum storage,’ says Julie.  ‘We overcame this by presenting options without the curve that really highlighted its necessity to the flow of the space, and we were also able to fit storage into additional joinery units in the living and dining areas. They now love the curve just as much as we do.’ 

This scalloped joinery ended up giving the home a real sense of identity and character, eventually mirrored in the shape of the island bench, the half-round dowel joinery, and in the kitchen painted steel archway. This latter element marks the threshold between the old and new areas of the house, along with a change in the flooring to terrazzo.  

The second storey of the home has also been remodelled, with the main bedroom layout improved and the bathrooms updated with green marble tiles. 

The completed renovation is a balance between the original terrace and modern extension, combining the existing formal heritage character, with open-plan, contemporary living. The family of four who live here now have the luxury of smaller spaces for individual activities, as well as a large communal area where everyone can happily gather. 



Source link