The house owners of this South Fremantle home have an informal seashore way of life – one thing that wasn’t beforehand mirrored of their residence.

To open up the present closed and internalised property, the purchasers engaged David Barr Architects to design a brand new extension. 

‘The undertaking prioritises an informal structure that kinds a assured background to our purchasers’ lives,’ explains Stephen Hicks, director of David Barr Architects.  ‘It’s constructed to resist on a regular basis use: seashore sand on the ground, spilt meals on the benches, and books piled on stairs.’

The brand new extension takes the type of a two-storey brick quantity, with giant openings ‘carved’ into the elevation to disclose a softer, inside layer of timber. Inside this new constructing are new eating and kitchen areas, opening to a floor flooring courtyard, with the primary bed room above. 

Whereas not instantly apparent, the extension was influenced by each the unique residence’s structure, and an adjoining heritage pumping station. ‘Each are easy, masonry buildings that function attention-grabbing detailing round their home windows and openings,’ says Stephen. An equally influential reference was Donald Judd’s minimalist concrete artworks, that are considerably mirrored within the extension kind. 

On the shopper’s request, the unique home was solely frivolously touched (with solely partitions repaired and painted the place required) to respect the present streetscape.

Regardless of being a strong brick constructing, the general home is now open and expansive, with home windows and views in all instructions. ‘The home suggests that personal areas can nonetheless be nicely linked to their road and suburb,’ says Stephen. 

The work of David Barr Architects has modified how this home seems, however extra importantly, the way it features. As Stephen says, ‘The addition has higher linked the house owners to the climate, the pure world, their road, and their group.’

Source link