A Respectful, Light-Filled Addition To A Heritage Home

The Cnr Virginia project by Studio Prineas is a modern family home comprising two discrete bodies: an original heritage facade and sleek contemporary addition at the rear. These zones are connected by a glass linkway and yet kept separate by a distinctly different materials palette in each section.

‘Thankfully, very few of the its original heritage features had been lost over the years, however they were in need of some love,’ explains principal architect, Eva-Marie Prineas, of the restoration task she and her team faced, alongside the design of the contemporary extension. ‘In preserving the historic bones of the home, crisp white walls draw focus to era-defining hallmarks, including mellow timber flooring, ornate pressed-tin ceilings and cast-iron fireplaces,’ she says.

Externally, efforts were made to restore the character-filled facade with as much fidelity to the existing design as possible, down to the roofline which was kept to its original silhouette.

Read More