A Fragrant, Inner-City Garden Rejuvenates This Heritage Home

Faced with the task of rejuvenating the front and rear courtyards of a 140-year-old home in East Melbourne, landscape architect Nadia Gill looked first to the existing architecture at both ends of the plot.

‘A key factor of the landscape design was to ensure a fluid transition from indoor to outdoor spaces,’ she explains, pointing out the differences between the original Victorian facade and the contemporary extension (recently completed by WALA). ‘In the courtyard, this was achieved with the continuation of architectural details, such as large pivoting glass doors, consistent paving materials and a seamless in-situ concrete bench.’ As a result the rear garden is almost like an outdoor room.

The concrete bench seat flows easily from the rear indoor living space into the garden, fringed by a shield of Boston ivy creeping up the wall behind it. This piece of in-built furniture faces a shallow reflection pool, which

Read More